Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Κρήτης - ΣΔΛΑΠ
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Μάρη Ιωάννα - (τηλ. Επικοινωνίας 2813404168, e-mail i.mari@apdkritis.gov.gr).
Για γενικές πληροφορίες, στοιχεία και μεθοδολογίες που αφορούν τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών όλης της χώρας μπορείτε να ανατρέξετε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος: http://wfdver.ypeka.gr/el/home-gr/
Βασική αρχή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό - Οδηγία 2000/60/ΕΚ είναι ότι:
Στο ΣΔΛΑΠ Κρήτης προσδιορίζονται όλα τα Υδατικά Συστήματα στην Κρήτη:
τα Υπόγεια (δείτε τα εδώ), τα Παράκτια (δείτε τα εδώ), τα Μεταβατικά (δείτε τα εδώ), τα Ποτάμια (δείτε τα εδώ), οι Λίμνες - φράγματα (δείτε τα εδώ).
Τα Υδατικά αυτά Συστήματα παρακολουθούνται συστηματικά και με τα αποτελέσματα των μετρήσεων και τα δεδομένα (χημικά, ποσοτικά, οικολογικά) αξιολογούνται βάσει ειδικής μεθοδολογίας ώστε τελικά τα Υδατικά Συστήματα να ταξινομούνται σε «υψηλή», «καλή», «μέτρια», «ελλιπή» ή «κακή» κατάσταση.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπεται ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης καθώς και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων από διάφορους φορείς όπως οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η Διεύθυνση Υδάτων Α.Δ. Κρήτης, οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ κλπ.
Για να δείτε τα μέτρα και τις δράσεις του ΣΔΛΑΠ, πατήστε εδώ
Το κείμενο τεκμηρίωσης (ανάλυση) των μέτρων του ΣΔΛΑΠ αναμένεται λόγω ολοκλήρωσης της εκπόνησης της 2ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ Κρήτης,
(για την εκπόνηση μελετών (ΜΠΕ, Υδρογεωλογικών, κλπ.) δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα Παραρτήματα III, IV και V)
Το ΣΔΛΑΠ είναι ένα δυναμικό σχέδιο δράσης και αναθεωρείται κάθε 6 χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα επαναπροσδιορίζεται η κατάσταση των Υδατικών Συστημάτων. Την τρέχουσα περίοδο έχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ η 2η Αναθεώρηση του ΣΔΛΑΠ το οποίο μπορείτε να το αναζητήσετε στο ΦΕΚ 112/Α/2024.