Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου 22-3-2019

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, σήμερα Παρασκευή 23/3/2019 στο Ηράκλειο, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και γεωργία», συμμετείχε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Στο χαιρετισμό της η Συντονίστρια ανέφερε:

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι γεωτεχνικοί,
Αγαπητοί συνάδελφοι της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης,
Υπουργέ Γεωργίας, κ.Σταύρο Αραχωβίτη, καλωσορίσατε στην Κρήτη!
 
Στην Κρήτη που, ως οριακό – ευάλωτο στις μεταβολές περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή έχει δείξει το πρόσωπο της εδώ και πολλά χρόνια. Εικόνες οικείες σε όλους που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην ύπαιθρο.
Οι πιο ευδιάκριτες και αντιληπτές επιπτώσεις του κλιμακούμενου φαινομένου είναι:
το επεκτατικό φαινόμενο της ερημοποίησης, κυρίως στις άγονες περιοχές του νότου
η λειψυδρία και τόσο η ποσοτική, όσο και η ποιοτική υποβάθμιση των υδατικών πόρων
η συχνότερη εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων με πρόκληση καταστροφών από τον μεταφερόμενο όγκο νερού και φερτών υλικών.
η αύξηση του αριθμού των δασικών και υπαίθριων γενικά πυρκαγιών, με μεγάλη ένταση και εξάπλωση.
 
Αυτές, και άλλες συνέπειες των κλιματικών μεταβολών φρόντισε να ενισχύσει ο ανθρώπινος παράγοντας, με δραστηριότητες όπως οι εκχερσώσεις, οι καταπατήσεις, το μπάζωμα των ρεμάτων, η υπερβόσκηση, η εντατική καλλιέργεια σε επικλινή εδάφη, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λίπανσης, η κατασκευή κάθε είδους υποδομής με τεχνική ανεπάρκεια και περιβαλλοντική αγνωμοσύνη.
 
Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή δείχνει πλέον τα δόντια της. Τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά έντονα και οι συνέπειες καταστροφικές. Η διεκδίκηση των φυσικών πόρων, και κυρίως του νερού, που πλήττονται και υποβαθμίζονται σταδιακά, έχει οδηγήσει παραγωγικές και κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού σε ανταγωνισμό και συγκρούσεις.
Για τρία χρόνια, ως το 2018, καταγράφηκε στην Κρήτη μείωση βροχοπτώσεων της τάξης του 60-75%, σε σχέση με τον μέσο όρο. Πέρσι βιώσαμε μια πρωτόγνωρη ξηρασία, με έντονους νότιους ανέμους όλο το έτος, μεταφορά αφρικανικής σκόνης και προκαλούμενη λειψυδρία, η οποία έφτασε στα όρια του κόκκινου συναγερμού.
Να σας επισημάνω εδώ ότι η γεωργία, σύμφωνα με την 1η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των λεκανών απορροής της Κρήτης, καταναλώνει για άρδευση περίπου το 85% των διαθέσιμων υδατικών πόρων, ενώ υπάρχουν ακόμα υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα που παρουσιάζουν υδατικές απώλειες της τάξης του 60%.
Φέτος η κατάσταση της ξηρασίας αντιστράφηκε και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις επέφεραν πλημμυρικά φαινόμενα με ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και απώλεια ανθρώπινων ζωών. 
 
Έτσι θα ζούμε από δω και στο εξής, υπό καιρικές συνθήκες έντονης μεταβλητότητας και αυξημένης, παροδικής ισχύος. Γι' αυτό καλούμαστε άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε και να σχεδιάσουμε συνολικά, υπό αυτό το πρίσμα, δράσεις, έργα, παραγωγικές διαδικασίες, διαχειριστικά σχέδια και αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Η Αποκεντρωμένη κρατική Διοίκηση, μέσω της υλοποίησης των αρμοδιοτήτων των Δασικών και Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών της, επιχειρεί να προάγει και να διασφαλίσει την προστασία και διατήρηση αυτών ακριβώς των κοινόχρηστων φυσικών αγαθών (του περιβάλλοντος, των δασών και του νερού), που πλήττονται καίρια από την κλιματική αλλαγή, ενώ η αειφορική και βιώσιμη διαχείριση τους μπορεί να δημιουργήσει ιδανικά τις συνθήκες ανάσχεσης των συνεπειών που επιφέρουν οι κλιματικές μεταβολές.
Γιατί η Εποχή των πολέμων για το Νερό και της Μετανάστευσης πληθυσμιακών ομάδων λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, έχει ήδη ξεκινήσει!      

 

Εικόνα