Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου 8-4-2024

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σχετικά με το φαινόμενο της σοβαρής ανομβρίας του τρέχοντος υδρολογικού έτους και την αναγκαιότητα συνεργασίας και ενίσχυσης της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον αγροτικό τομέα και όσον αφορά το νερό άρδευσης.

Συμμετείχαν, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η Γραμματέας Μ. Κοζυράκη, η προϊσταμένη Α. Μαρτίνου και στελέχη της Διεύθυνσης Υδάτων, εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης του τομέα Αγροτικής Οικονομίας Στ. Τζεδάκης, οι Γεν. Δ/ντές Πρωτογενή τομέα, Κ. Υψηλάντης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μ. Κριτσωτάκης, οι προϊστάμενοι Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Φωτάκης και Περ/ντος – Χωρικού Σχεδιασμού, Αν. Καγιαμπάκη, και ο κ. Ν. Κουργιαλάς υπεύθυνος Εργαστηρίου Υδατικών Πόρων – Αρδεύσεων & Περιβ/κής Γεωπληροφορικής του Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Μετά την αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων του τηλεμετρικού δικτύου της Δ/νσης Υδάτων για την εικόνα των βροχοπτώσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καθώς και στην περιοχή της Μεσσαράς, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθέτηση των παριστάμενων σχετικά με την υδρολογική κατάσταση και τις κρίσιμες συνθήκες διαχείρισης του νερού άρδευσης φέτος στην Κρήτη. Αποφασίστηκε η σύγκλιση των ΤΟΕΒ και Δήμων για την ενημέρωση τους και την από κοινού απόφαση λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη λειψυδρία στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και η συγκρότηση μικτού κλιμακίου ελέγχου από τους φορείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Κρήτης για διενέργεια αυτοψιών σε γεωτρήσεις και άλλα σημεία υδροληψίας σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα στο υδρολογικό ισοζύγιο και στην ποσοτική κατάσταση των υδατικών πόρων.

Εικόνα