Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίo Τύπου 16-11-2023

Στην Κύπρο βρίσκεται η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη για να παρευρεθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα 16 Νοεμβρίου 2023 στη Λευκωσία, για την ολοκλήρωση του έργου INTERREG «ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ» - Διασυνοριακή Συνεργασία INTERREG VA Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.

Το έργο αφορά την Κοινή Στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες και άλλες μεγάλες καταστροφές λόγω κλιματικών αλλαγών”.

Στο σύντομο χαιρετισμό της κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη ανέφερε:

Αξιότιμε κ. Γενικέ του Υπουργείου Εσωτερικών,

Αξιότιμη Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, κυρία Παπά,

Αξιότιμε Αρχιπύραρχε της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κύριε Λογγίνο

Αγαπητοί συμμετέχοντες στην τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ, φίλοι και συνεργάτες.

Είναι μεγάλη χαρά για εμένα, ως επικεφαλής του κρατικού φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να παρίσταμαι πάλι μετά από δύο χρόνια σε μια εξαιρετική εκδήλωση στην Κύπρο για την επισφράγιση μίας ακόμα επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής προστασίας.

Το έργο ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ πραγματοποιήθηκε από την Πολιτική Άμυνα, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και την Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μεταξύ 2021 και 2023, και αφορούσε στην επένδυση κοινών δυνάμεων για τη θέσπιση στρατηγικής διαχείρισης και αντιμετώπισης κινδύνων που προκαλούνται από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες μεγάλες φυσικές καταστροφές, λόγω επιδείνωσης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Στόχοι του έργου, που εκπληρώθηκαν έγκαιρα και ολοκληρωμένα από όλους τους εταίρους, αποτέλεσαν η προμήθεια διασωστικού εξοπλισμού για χρήση από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, οι κοινές εκπαιδεύσεις προσωπικού σε Αθήνα, Κύπρο και Ηράκλειο, καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στο πεδίο.

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, βασικός ωφελούμενος συμμετέχων υπήρξε η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, στην οποία παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα εργαλεία διασωστικής επιχειρησιακής χρήσης αξίας 155.000€,                             και 20 στελέχη της έλαβαν τη σχετική εκπαίδευση αυτού του χρήσιμου εξοπλισμού.

Τον Απρίλιο του 2022,                    5 υπάλληλοι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Πυροσβεστική Διοίκηση συμμετείχαν σε κοινή εκπαίδευση με τους Κύπριους εταίρους μας, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 ισάριθμα στελέχη μετέβησαν από την Κρήτη και εκπαιδεύτηκαν στην Κύπρο. Τον Απρίλιο του 2023 έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, η κεντρική εκπαιδευτική συνάντηση μεταξύ των εταίρων όπου συμμετείχαν συνολικά 55 στελέχη από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ της διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG, εκτός από την ουσιαστική συνεισφορά στην ενδυνάμωση της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, συνέβαλλε στη διαμόρφωση ισχυρών δεσμών συνεργασίας και δράσης μεταξύ των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Ελλάδας και Κύπρου, και επιπλέον βοήθησε στη δημιουργία σημαντικών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών σε θέσεις ευθύνης, γεγονός που θεωρείται ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την επιτυχία των μέτρων προστασίας από μεγάλες καταστροφές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους από τις υπηρεσίες της Κύπρου και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον κ. Μιχάλη Γκοργκούλη, τον κ. Νίκο Μαρδά, την κ. Σύλβια Σπύρου, τον κ. Νικόλα Ιταλό και όσους συνέβαλλαν στο αίσιο αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος. Επίσης, θέλω να ελπίζω ότι η αποτελεσματική μας συνεργασία θα συνεχιστεί και μέσα από τις επόμενες δράσεις διασυνοριακών συνεργειών, καθώς οι καλές σχέσεις πρέπει να εξελίσσονται και να προσφέρουν ακόμα περισσότερα για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Ως Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη διετή εμπειρία της ελληνικής και κυπριακής σύμπραξης, για τη φιλία και την πάντα εγκάρδια φιλοξενία σας.     

    

 

 

Εικόνα