Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου 04-05-2023

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 συνεδρίασε στο Ηράκλειο η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή, πραγματοποιώντας τη 10η κατά σειρά συνεδρίασή της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο συντονιστής και τα τακτικά μέλη της Επιτροπής, με τον κ. Γεωργαλάκη Μανώλη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού, να αποτελεί τον νέο εκπρόσωπο του Δήμου Ιεράπετρας. Στην Επιτροπή συστήθηκε, επίσης για πρώτη φορά, η νέα γραμματέας κ. Χαλκιαδάκη Ευαγγελία, υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν, για ενημέρωση και συζήτηση, επαγγελματικά σωματεία/σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και ειδικότερα, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ο πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Βαγγέλης Μπινιχάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και ΝΑ Κρήτης, Γιώργος Βαρδάκης, η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Δήμου Ιεράπετρας και περιχώρων, Άννα Φανουράκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Κουτσουρά – Ανάληψης - Μακρύ Γιαλού, Μανώλης Καπετανάκης, ο πρόεδρος των  Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Ιεράπετρας "Το Δελφίνι", Νίκος Βαρδάκης, ο πρόεδρος της εταιρείας "Cretan Daily Cruises", Αθανάσιος Χηνόπουλος και, ο πρόεδρος της  εταιρείας "Μπλε Κρουαζιέρες", Σταύρος Ανδρουλακάκης. Επιπλέον συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο εκπρόσωπος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης, Σωτήρης Τσιτσιλώνης,

Οι προσκεκλημένοι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες που αφορούν  στην εφαρμογή της απόφασης της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με τη διεξαγωγή της επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή για το έτος 2023, καθώς και για τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ με σκοπό την προστασία και αναζωογόνηση του μοναδικού οικοτόπου των αρκεύθων σε αμμοθίνες (κεδρόδασος). Σε συνέχεια της ενημέρωσης, οι φορείς εξέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις τους αναφορικά με την εφαρμογή των αποφάσεων και τη συσχέτιση με τους τομείς αρμοδιότητας τους.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόοδος των επιμέρους μέτρων, που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης, από τους φορείς υλοποίησης καθώς και η ενεργοποίηση όλων των δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα (σταθμός κλιματικής αλλαγής, μελέτη λιμενικής εγκατάστασης, επανάκτηση δασοφυλακείου, απομάκρυνση ανεπιτήρητων ζώων, κ.ά.).

 

Εικόνα