Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου 12-07-2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣ

 ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΡΥΣΗ (Ε.Πα.Σ.Δ.Χ.)

 

Ηράκλειο, 12 Ιουλίου 2022

                             

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 συνεδρίασε η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή, πραγματοποιώντας την 7η κατά σειρά δια ζώσης συνεδρίασή της.  Στη συνεδρίαση συμμετείχαν όλα τα τακτικά μέλη, με την κα Σκυβάλου-Ρουμελιωτάκη Μαρία, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Ιεράπετρας, να αποτελεί πλέον την νέα εκπρόσωπο του Δήμου Ιεράπετρας στην Επιτροπή. Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τις μέχρι τώρα δράσεις της Επιτροπής και για την πορεία των, υπό προτεραιοποίηση, μέτρων/δράσεων που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης.

Κατά τη συνεδρίαση συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου προς υπογραφή οι έτοιμες προγραμματικές συμβάσεις με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αντίστοιχη για το θαλάσσιο περιβάλλον με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαδικασία σύνταξης της προγραμματικής σύμβασης για την πρόταση εκπόνησης μελέτης εγκατάστασης λιμενικής προβλήτας που υπέβαλε πρόσφατα ο Δήμος Ιεράπετρας.

Για να ξεπεράσει σε κάποιο βαθμό τα προβλήματα που δημιουργούνται, η Επιτροπή με την αρωγή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έχει δρομολογήσει: α) την παραχώρηση ταχύπλοου σκάφους στην Δασική Υπηρεσία, β) την υλοποίηση επείγουσας σημασίας δασοκομικά έργα (απομάκρυνση ξύλινων διαδρόμων και κατασκευών, οριοθέτηση κεδροδάσους, τοποθέτηση πινακίδων), και γ) την ανάθεση της διερεύνησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε δικηγορικό γραφείο.

Τέλος συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της προετοιμασίας ειδικά για το νησί, της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον οικότοπο προτεραιότητας 2250* Θίνες των παραλιών με Juniperus spp. (ΦΕΚ Β΄3663/9.8.2021). Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας και αποκατάστασης του οικότοπου, ύψους 350.000€. Η Επιτροπή θα αναλάβει να εξειδικεύσει τις δράσεις σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες Ερευνητικών Ιδρυμάτων, σε συνεργασία πάντα με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ώστε να υλοποιηθεί μια συντονισμένη στρατηγική διερεύνησης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου ξήρανσης των αρκεύθων.

Εικόνα