Δελτίο τύπου 14-06-2020

Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις και όλη η Ελλάδα θα «ξεχάσει» για λίγο τον κορωνοϊό και θα αγκαλιάσει την αγωνία και τον κόπο χιλιάδων μαθητών της Γ’ Λυκείου που θα διαγωνιστούν για μια θέση στη Σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης της αρεσκείας τους και για το δικαίωμα στις ευκαιρίες της φοιτητικής ζωής. Μαθητές και γονείς βρίσκονται, εδώ και καιρό, σε μια δίνη συναισθημάτων και προσδοκιών και, αυτή τη Δευτέρα, έφθασε η ώρα για να λάβουν οι προσπάθειες σάρκα και οστά και να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα.
 
Για τους μαθητές:
Είστε η ιστορική γενιά αποφοίτων της πανδημίας του κορωνοϊού! Μετά από δεκαετίες θα συναντιέστε και θα γιορτάζετε την επιτυχία της αποφοίτησης σας εν μέσω καραντίνας και περιοριστικών μέτρων, πρωτόγνωρων καταστάσεων που είχατε μόνο ακούσει από προπαππούδες και προγιαγιάδες ή είχατε διαβάσει στην ιστορία!
Αντέξατε, πάνω στην ορμή της νεότητας σας, τον αποκλεισμό στο σπίτι, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το κλείσιμο των σχολείων. Βλέποντας και το δικό μου παιδί, διαβάζατε και υπομένατε αγόγγυστα, γίνατε με την υπερπροσπάθεια σας μαχητές που τους αξίζει, εκ των προτέρων, η αναγνώριση και ο έπαινος. Έχετε ήδη κερδίσει το σεβασμό και την πίστη μας (εμάς, των γονιών σας) γιατί πλέον επιβεβαιώθηκε ότι μπορείτε να παλέψετε με τα δύσκολα και  να σταθείτε επάξια απέναντι στις προκλήσεις της ζωής!
Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας δρόμος διεκδίκησης της επαγγελματικής σας αποκατάστασης, αλλά δεν είναι μονόδρομος, ούτε προδιαγράφεται ότι είναι ο σωστός δρόμος. Η επιτυχία σας θα είναι η επιβράβευση των κόπων σας αλλά, ενδεχόμενη μη επιτυχία σημαίνει τη συνειδητή αναζήτηση άλλων δρόμων και ευκαιριών. Για εσάς τώρα, η επιτυχία στις πανελλήνιες είναι το Plan A, αλλά υπάρχουν ωραιότατα Plans B, C,…. που μπορείτε να αναζητήσετε και να ακολουθήσετε. Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο δεν είναι απαραίτητα το εισιτήριο για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και την προσωπική σας ευτυχία.
Σε κάθε διαγωνισμό γνώσεων, η προετοιμασία είναι το ήμισυ της επιτυχίας και η τύχη το άλλο μισό. Αν έχετε κάνει το χρέος σας, εύχομαι η καλή τύχη και η συγκυρία να σας ανταμείψουν για τους κόπους σας! Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κρατήσετε θαρραλέα τα φτερά σας ανοικτά και να πετάξετε στη ζωή με γνώση, στόχους και όνειρα. Καλή επιτυχία!
 
Για τους γονείς:
Τα παιδιά μας, τα μωρά που ήρθαν στον κόσμο το 2002, είναι έτοιμα να αφήσουν την οικογενειακή φωλιά και να ξεχυθούν στον κόσμο και στη ζωή. Για εμάς, τους γονείς τους, είναι μια γλυκόπικρη αίσθηση γιατί επιθυμούμε να κάνουν το ουσιαστικό βήμα της ενηλικίωσης αλλά, απ’ την άλλη, νιώθουμε τη θλίψη που φεύγουν μακριά μας. 
Όμως η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων είναι η δική τους στιγμή, ο δικός τους αγώνας που σίγουρα έχει διανθιστεί και απ’ τις δικές μας ελπίδες και προσδοκίες. Προσπάθησαν υπεράνθρωπα και κάτω από αντίξοες, για τη νεότητα και τη φύση τους, συνθήκες να συγκεντρώνονται, να διαβάζουν και να αγωνίζονται. Είμαι πεπεισμένη ότι, για εμάς, τα παιδιά μας είναι ήδη νικητές!
Μας έχουν κάνει περήφανους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εξετάσεων, και τώρα είναι η ώρα για να τους το πούμε δυνατά: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ». Πάντα η αγάπη, η εμπιστοσύνη και η αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς θα είναι τα σημαντικότερα εφόδια που πρέπει να πάρουν τα παιδιά μας από  εμάς απλόχερα και γενναιόδωρα. Γιατί αυτό που επιθυμούμε ουσιαστικά είναι να είναι γερά κι ευτυχισμένα!
 
Καλή επιτυχία, στις εξετάσεις των πανελληνίων και της ζωής, στα παιδιά και στο δικό μου παιδί! Ψυχραιμία, σύνεση και καθαρό μυαλό! Ο ορίζοντας ανοίγεται μπροστά σας καθαρός και περιπετειώδης! Καλή επιτυχία!